Een mailserver, meerdere domeinen

Ik heb een mailserver(Amenhotep). Normale mensen vragen zich ongetwijfeld af waarom iemand dat zelf zou doen wanneer je ook gewoon Gmail of Hotmail (of Outlook, ik ben van de oude stempel) kan gebruiken, en die mensen hebben gelijk. Alleen kruipt het bloed waar het niet gaan kan; en af en toe kan je er ook leuke dingen mee doen.

Ik heb ook meerdere domeinen (voor projecten waar nooit iets van komt), en nu ontstond de nood om van één van die domeinen e-mails te kunnen versturen. Postfix, mijn serversoftware, kan dat uiteraard, alleen was de vraag of ik Postfix er ook van kon overtuigen om dat daadwerkelijk te doen. Bovendien wordt alles beheerd met Puppet, dus ik kon ook niet gewoon dingen veranderen.

Na een paar avondjes opzoekwerk is het dan toch eindelijk gelukt. Ik kan e-mails versturen vanop het andere domein met mijn gewone e-mailaccount - dat had ook met een eigen account gekund, maar één wachtwoord onthouden is al moeilijk genoeg.

DNS

Eerste actie is om een aantal DNS-entries toe te voegen in de configuratie van het andere domein. Voor het gemak gebruik ik mijn originele server met origineel domein (amenhotep.helptux.be), in plaats van amenhotep.anderdomein.be; dat bespaart gegoochel met SSL-certificaten en OpenDKIM.

We kunnen ons dus beperken tot MX- en SPF-records en de rest laten voor wat het is.

anderdomein.be.	300	IN	MX	20 amenhotep.helptux.be.
anderdomein.be.	300	IN	TXT	"v=spf1 mx a:amenhotep.helptux.be ~all"

Postfix

De belangrijkste wijzigingen zijn voor Postfix. Vooraleer we verder gaan, voor de oorspronkelijke opzet heb ik deze geweldige reeks tutorials van Ars Technica gevolgd; dus wij gebruiken Postfix en Dovecot, en hebben Postfix ingesteld met virtual_alias_maps en virtual_mailbox_maps.

We moeten eigenlijk maar drie bestanden aanpassen: virtual_mailbox_domains en de twee hierboven (virtual_alias_maps en virtual_mailbox_maps). Na iedere aanpassing moet je postmap <bestand> uitvoeren of ’t zal niet werken.

In virtual_mailbox_domains voegen we ons nieuw domein toe:

##
# THIS FILE IS MANAGED BY PUPPET
# Domains where this server processes mails for.
##
helptux.be OK
anderdomein.be OK

Dan voegen we de alias van anderdomein.be toe aan virtual_mailbox_maps (dan kan je e-mails verzenden vanaf [email protected]):

[email protected] [email protected]

En tot slot aan virtual_alias_maps om ook e-mails te kunnen ontvangen.

[email protected] [email protected]

Ten einde

Jawel, dat was het. Postfix herstarten of herladen en je kan beginnen mailen! En dat allemaal zonder één cent te betalen voor een mailbox - zolang we natuurlijk de gespendeerde zoektijd niet in rekening nemen.