mysql op Ubuntu 16.04

Groot was de (mijn) consternatie toen ik probeerde om op een blauwe maandag (het zal eerder een zaterdag geweest zijn, maar goed) een database aan te maken voor één of ander project. Normaal is dat niet zo moeilijk: inloggen als root, database aanmaken et voilà, Bob’s your uncle!

Maar niet dus. Hoewel ik het mij niet kon herinneren, bleek de mysql server al geïnstalleerd te zijn en, nog vreemder, er was een rootwachtwoord ingesteld. Nu ben ik, als goede systeembeheerder, nogal paranoïde, en was het dus niet onmogelijk dat ik in het verleden het wachtwoord toch had ingesteld.

Maar een goede systeembeheerder documenteert, en het ingestelde wachtwoord kwam niet overeen met het door mij gedocumenteerde mysqlwachtwoord (ik gebruik Keepassxc als wachtwoordbeheerder). Allemaal wreed vreemd.

Een mysqlwachtwoord opnieuw instellen is niet zo moeilijk, in principe, maar in dit geval wou het maar niet werken. Na een lange avond zoeken (u wil het echt niet weten), bleek deze lijn in /var/log/syslog (en niet in /var/log/mysql/error.log trouwens) het antwoord te bevatten:

[Warning] 'user' entry 'root@localhost' has both a password and an authentication plugin specified. The password will be ignored.

Tussen Ubuntu 14.04 (mijn vorige versie) en Ubuntu 16.04 (de huidige) is de standaardauthenticatieplugin van MariaDB op Ubuntu veranderd naar unix_socket. En daarom lukte het niet om het wachtwoord te wijzigen, of in te loggen met het nieuwe wachtwoord.

Om alsnog toegang te krijgen tot de server, moet u simpelweg als root (de Linuxgebruiker, niet de mysqlgebruiker) mysql -u root uitvoeren:

sudo mysql -u root

Je kan, en ik citeer, niet meer inloggen als een andere gebruiker wanneer die plugin geactiveerd is voor een bepaalde gebruiker; dus enkel root kan inloggen als root.

U moet het maar weten. Of de release notes lezen natuurlijk …