Ubuntu & AMD Radeon RX 580

Ik ben een gamer. Of beter, ik ben iemand met een game-pc. En op gezette tijden moet je die eens een upgrade geven, want anders ben je niet meer “mee” natuurlijk.

Een paar maanden geleden zijn CPU, moederbord en RAM-geheugen vervangen, nu was het de beurt aan de grafische kaart: van een nVidia GeForce 640T naar een AMD Radeon RX 580. Volgens ’t Internet hoef je daarvoor eigenlijk niet veel te doen: oude kaart eruit, nieuwe kaart erin en klaar.

De nieuwe grafische kaart.

Was het maar waar. nVidia geeft zich niet zo eenvoudig gewonnen: bij een eerste boot is er uiteraard geen beeld en moet je eerst de nvidia-drivers verwijderen:

apt-get remove nvidia-graphics-drivers-375 && apt-get autoremove

En dan is er wel beeld. Maar toch klopt er iets niet. Een cursory check van de output van lsmod leert dat de amdgpu-driver niet is ingeladen: we gebruiken de i915_bpo-driver, wat de driver is van de embedded graphics chip van de CPU, niettegenstaande de kaart wel herkend wordt en het scherm aangesloten is op de uitgang van de kaart. Ik wist niet dat Ubuntu dat kon.

Na een tweetal avonden zoeken (ik bespaar u de details) naar hoe Ubuntu/X11 kan gedwongen worden om de amdgpu-driver te laden heb ik het helaas opgegeven: in plaats van de Open-Source-driver te gebruiken ben ik naar de site van AMD gegaan en heb daar de proprietary AMDGPU-PRO-driver gedownload en geïnstalleerd. En daarmee werkt het wel, afgezien van een vreemde lichtflits helemaal in het begin van het bootproces. Maar zo’n groot probleem is dat nu ook weer niet.

En wat doet een mens dan? Een ouderwetse game-avond organiseren natuurlijk, maar dan met de graphics maxxed-out. Allez, niet dat het bij Civilization V veel uitmaakt, maar de andere games staan op de Windowspartitie. En daar heb ik de driver nog niet geïnstalleerd …