PXE-boot voor Ubuntu 16.04 op Ubuntu 14.04

Jaren geleden (2014) heb ik een tweede- of derdehands Dell rackmount-server gekocht voor wanneer “dat eens van pas zou komen”. En dat moment is nu gekomen; het wordt een monitoringserver voor de lokale radio, om te kunnen zien of een bepaald cruciaal onderdeel is uitgevallen vooraleer de radio off-air gaat.

Maar dan moet er natuurlijk een OS op. En zo’n server kan enkel PXE-booten, maar dat kan mijn netwerk dan weer niet zomaar. Dus, om een lang verhaal kort te maken, enkele aanpassingen drongen zich op: de thuis-manusje-van-alles-server moet ook nog eens PXE en TFTP ondersteunen, terwijl de router dat moet kunnen delegeren naar de server.

Netwerk

Te beginnen met het netwerk: de router is een Mikrotik met RouterOS v6.41. En die kan dat. Maar niet op de geijkte manier (met DHCP-options 66 en 67), maar wel zo:

/ip dhcp-server network
add address=192.168.0.0/24 boot-file-name=pxelinux.0 comment=dhcp-lan dhcp-option="" dns-server=192.168.0.1 gateway=192.168.0.1 netmask=25 next-server=192.168.0.200 ntp-server=192.168.0.200

(waarbij 192.168.0.200 het adres is van de server met PXE/TFTP)

Server

En dan nu de server. Op het systeem (serapeum) staat Ubuntu 14.04 LTS, maar uiteraard wil ik Ubuntu 16.04 LTS (de volgende LTS) (eigenlijk wou ik CentOS 7, maar dat is een beetje te veel van het goede).

Vooraleer te beginnen, open de firewall op poort 69 voor udp-verkeer en maak een map aan om de installatiebestanden op te slaan (bijvoorbeeld /srv/tftp).

Installeer dan een paar packages:

apt-get install tftpd-hpa inetutils-inetd syslinux

Geen dhcp-server of nfs-server; DHCP is iets voor de router en NFS gebruiken we niet.

Inetd zal gebruikt worden om de tftp-service te starten, dus moeten er aanpassingen gebeuren in /etc/initetd.conf:

tftp dgram udp wait root /usr/sbin/in.tftpd /usr/sbin/in.tftpd -s /srv/tftp

Volgende werk is de configuratie van tftp (in dit geval tftpd-hpa) zelf. In /etc/default/tftpd-hpa:

TFTP_USERNAME="tftp"
TFTP_DIRECTORY="/srv/tftp"
TFTP_ADDRESS=":69"
TFTP_OPTIONS="--secure"
RUN_DAEMON="yes"
OPTIONS="-l -s /srv/tftp"

/srv/tftp is de map die in het begin is aangemaakt om de installatiebestanden te bevatten. De rest zijn min of meer de standaardwaarden.

Uiteraard moet de service nog ingeschakeld worden en moet ook starten bij het opstarten, voor het gemak.

update-initd --enable BOOT
service tftpd-hpa start

De voorlaatste stap is de configuratie van de bootloader. We (of beter, tftp en PXE) gebruiken hiervoor Syslinux.

Begin met in srv/tftp de map pxelinux.cfg aan te maken, en daarna vesamenu.c32 en pxelinux.0 uit /usr/lib/syslinux naar /srv/tftp te kopiëren. De bestanden uit /usr/lib/syslinux zijn nodig voor de bootloader, terwijl in pxelinux.cfg de configuratie voor de bootloader komt.

Het configuratiebestand van de bootloader heet, zeer creatief, default en bevindt zich in pxelinux.cfg. Het is niet zo ingewikkeld; maar een beetje “klassiek”. Meer informatie is te vinden op de wiki van syslinux, dat dient als bootloader voor PXE.

DEFAULT vesamenu.c32
TIMEOUT 100
PROMPT 0
MENU INCLUDE pxelinux.cfg/PXE.conf
NOESCAPE 1
LABEL Install Ubuntu 16.04 Server
MENU LABEL Install Ubuntu 16.04 Server
kernel Ubuntu/16.04/amd64/linux
append initrd=Ubuntu/16.04/amd64/initrd.gz vga=788
ENDTEXT

Ook ik ben niet zo creatief geweest. Wat tussen LABEL en ENDTEXT staat zijn de menu-entries. Ik heb er maar één, Install Ubuntu 16.04 Server. kernel verwijst naar de Linux-kernel; append voegt parameters toe aan de kernel. initrd verwijst naar de initial ramdisk en vga naar de vga-modus. initrd en kernel zijn bestanden in Ubuntu/16.04/amd64 en zijn gekopieerd van de Ubuntu 16.04 netinstall-images.

Als je meer items in het menu wil kan dat door extra LABELENDTEXT-blokken toe te voegen.

Naast default moet er in pxelinux.cfg ook nog pxe.conf staan, waar we in default ook naar verwijzen (MENU INCLUDE pxelinux.cfg/PXE.conf). Het moge duidelijk zijn dat die entry niet case-sensitive is.

pxe.conf bevat niet veel interessants:

MENU TITLE PXE Server
NOESCAPE 1
ALLOWOPTIONS 1
PROMPT 0
MENU WIDTH 80
MENU ROWS 14
MENU TABMSGROW 24
MENU MARGIN 10
MENU COLOR border 30;44 #ffffffff #00000000 std

Volgende (en laatste) stap is het kopiëren van de kernel en initrd van de minimal-installation-image van Ubuntu 16.04. Download de ISO, mount hem en kopieer linux en initrd.gz vanuit de root van de CD naar de installatiemappen. Zorg ervoor dat de locatie dezelfde is als die in pxelinux.cfg/default, anders verwijst dat bestand naar iets wat niet bestaat. En dan zal het niet werken.

Finale

Dat was het eigenlijk. Als alles goed geïnstalleerd en geconfigureerd is, de firewall open staat en de computer waar je iets op wil installeren PXE-booting ondersteunt, dan zou het moeten werken. Veel plezier!

(Een echte systeembeheerder zou natuurlijk Kickstart en/of preseed configureren naast PXE-boot, maar ik ben niet meteen van plan om een installatiefarm op te zetten.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.